Beskrivning

Vallentunakalendariet från 1198, ett dussintal pergamentblad ur en latinsk mässbok från Vallentuna kyrkas äldsta tid hör till de främsta skriftliga klenoderna från svensk medeltid. Bevarade är adventstidens texter och sånger, liksom den kyrkliga kalendern för månaderna mars - december. Kalendern som i forskningen tilldragit sig särskilt intresse har bland flera svenska och nordiska helgonnamn, bl.a. det äldsta belägget för dyrkan av S:t Erik den 18 maj. Enligt runinskrifter i tornets nordvästra hörn byggdes kyrkan av stenmästarna Andor och David. Mässboken är det äldsta av de dokument från medeltiden intill 1600-talet som ingår i den s.k. Liber ecclesiae Vallentunensis. Som inramning berättar olika författare om Liber ecclesiae , om den tidigmedeltida Vallentunabygden, om kyrkobyggnaden och dess historia, om den romersk-katolska gudstjänsten och om den julianska evighetskalendern. Sannolikt den äldsta bok som präntats i Sverige.

Vallentuna kulturnämnds skriftserie 1998. Pappband i kvartsfolioformat med färgdekor:t skomsl. 127 sid. Utgåva med texten utskriven och översatt till svenska av fil.dr Gunilla Björkvall. Notmaterialet tolkat och överfört till femradig notskrift av Dr Michael Klaper. Snyggt ex, enbart smärre smutsning på nederkant av skyddsomslag mot bakpärm.

Säljs endast mot kontant betalning i Stockholmsområdet p g a bedrägerier vid tidigare distansförsäljningar.
Pris: 150.00 kr
ISBN: 9197261017

Kontakt

Stad: Stockholm
Namn: Nomen Nescio
Kontakta annonsören
Vallentuna anno domini 1198: Vallentunakalendariet och dess tidVallentuna anno domini 1198: Vallentunakalendariet och dess tidVallentuna anno domini 1198: Vallentunakalendariet och dess tidVallentuna anno domini 1198: Vallentunakalendariet och dess tidVallentuna anno domini 1198: Vallentunakalendariet och dess tid